Seçenekler

Soyuz51 Astronomi Dayanışma Topluluğu

 

Teleskoplar Ve Çalışma Sistemleri

  Teleskopun  Tarihçesi:
  Teleskop ilk olarak Galileo tarafından geliştirilmiş ve gezegenlerin gözlenmesinde kullanılmıştır. Galileo o dönemde jüpiterin dört uydusunu gözlemleyerek güneş sisteminin Kopernik'in teorisindeki gibi olduğunu ıspatlamış, ilk defa ayda dağların varlığını gözlemiş ve ilk defa da güneş lekelerini gözlemiştir. Bundan sonra teleskopun uzayı gözlemlemede kullanılaçak en sağlıklı araç olduğu anlaşılmış ve teleskopların gelişmesi hız kazanmıştır. Keppler'in kendi adıyla bilinen teleskopu keşfetmesiyle teleskopların büyütme güçleri yükseltilmiş ,Newton'un yine kandi adıyla bilinen aynalı teleskopu yapmasıylada görüntü netleştirilmiştir. Günümüzde teleskopların gelişimleri halen sürmektedir. Kızılötesi, x-ışını ve morötesi teleskopların keşfiyle evreni daha iyi anlamaya başladık. Bunun yanında fizik, kimya gibi bilimlerin de ilerleyişi sayesinde uzaktaki bir yıldızın içinde barındırdığı maddeler hakkında da bilgi edinmeye başladık.
  Teleskopların Çalışma sistemleri:
  Galileo teleskopu bir toplayıcı (objektif), birde gözmerceğinden oluşur. Objektifin  yaptığı görev ışığı bir noktaya toplayarak görüntüyü oluşturan açıyı büyütmesidir.Bu aşşağıdaki şekilde daha iyi anlaşılmaktadır.

G[2].gif (3567 bytes)

Q açısı P açısından daha büyük olduğu için cismi daha büyük görürüz. Gözmerçeğide son düzelme için kullanılır. Galileo teleskopunda gözmerçeği bir yakınsak merçektir. Keppler teleskopunda ise gözmerceğide ıraksak mercektir. Bunun için keppler teleskopunda görüntü ters oluşur.Newton teleskopunda, yani aynalı teleskopunda objektif görevini bir çukur ayna üslenir. Aynalı teleskoplarda ışık kırılmadığı için görüntü az bozulur ve mercekli teleskoplara göre daha net görüntü oluşturur. Objektifin  çapı direkt çözme güçünü etkiler .Bu, geçe uzaktaki bir arabanın farlarının, tek bir farmış gibi görünmesine benzer. X kadar uzaktaki bir arabanın farlarını tekmiş gibi görüyorsak, göz merçegimizin çapını büyüttüğümüzde iki farı yine aynı tekmiş gibi görebilmek için arabanın bizden uzaklığı X den fazla olmalı.
 

Soyuz51@hotmail.com
Site Haritası